Homepage
Nieuws
Voorstellen
Onze fretten
Fokfretten
Rammen
Zimowa
Hector
Moeren
I-Lee
Jinx
Quinn
Fokplanning
Quinn x Hector
Jinx x Zimo
I-Lee x Hector
Reserveren
FAQ
Reserveringsformulier
Links
Vorige nesten
Ervaringen pupkopers
Vakantieopvang
Verblijven en meer
Contact

Links

Vorige Nesten

Ervaringen kopers

Vakantieopvang

Verblijven en meer

Contact

Voorstellen


Wat betekent onze frettery naam? Wie zijn de mensen achter de frettery?

Wat is ons fokdoel? Op deze pagina kun je het lezen.


Frettery a Winter's Tale


a Winter's Tale; de naam van onze frettery.


Vertaald vanuit het Engels betekent dit: een winter sprookje. Niet omdat we alleen maar van de winter houden, maar omdat wij winterse landschappen en de sfeer van deze maanden (en de daarbij horende feestdagen) fantastisch vinden. Ken je dat gevoel? Je kijkt er naar uit en telt de dagen af. Net zoals wanneer je wacht op je pupje, of wanneer je thuis komt van werk en je fretje staat al op je te wachten.


Onze slogan 'a tale with a tail' betekent dan ook letterlijk vertaald uit het Engels 'een sprookje met een staart'.

Voorstellen; wie zijn de mensen achter de frettery?


Wanneer je contact met ons opneemt, of een pup bij ons reserveert, zul je voornamelijk te maken krijgen met Selien. Selien is de 'farent' in huis (ferret parent). Door haar is de frettery gestart. Ze beheert de Facebookpagina's, mail, website en zal mensen te woord staan. Haar liefde voor fretten begon al in de jaren '90, maar helaas (of gelukkig, achteraf gezien) kreeg ze thuis nooit een fretje. In de tussentijd leerde ze veel van anderen en internet, had ze 'speeladresjes' bij andere eigenaren en deed in ca. 10 jaar tijd veel informatie en ervaring op. Toen zij en Nick samen gingen wonen, werd de reservering voor de eerste twee fretjes al snel geplaatst (in plaats van een bank, of gordijnen). Daarmee was het spelen bij anderen afgelopen, gelukkig met een goede voorbereiding - want we werden gelijk in het diepe gegooid met onze eerste 'eigen' moer die enorm van uittesten hield. In 2013/14 werd er meegekeken bij een fretteur en fokker, en in 2014 werden er flinke stappen ondernomen. In het eerste fokjaar heeft ze veel informatie gekregen van de fokkers van haar eerste 2 fretjes, en nog steeds wordt er regelmatig contact onderhouden met bevriende fokkers uit Nederland.

Inmiddels zijn we al weer even verder, en is Selien 'frettenoma', en nog frettiger gestoord als voorheen. 18 jaar na haar eerste kennismaking met fretten staat Selien regelmatig voor de klas, niet als docent maar om basisscholen en hoger onderwijs te informeren en kennis te laten maken met fretten. Buiten de frettery om werkt ze ook met dieren, en zal de frettery in de toekomst uitgebreid worden door een webshop en wellicht nog wel meer...


Nick is niet met fretten opgegroeid, maar ''kreeg de fretten er gratis bij'', toen hij met Selien samen ging wonen. Hoewel je Nick niet veel zult zien of horen in het frettenwereldje, of als (toekomstige) fretteneigenaar, zou de frettery niet bestaan zonder hem. Nick is onze chauffeur en timmerman. Hij luistert naar Selien en haar wilde bouwplannen, en werkt deze vervolgens duidelijk zo uit zodat - dat wát ze in gedachten heeft, er ook zo uit komt rollen. Nick snapt veel van genetica, is onze tolk Duits en speelt ook een belangrijke rol bij de socialisatie van de pups. Stiekem, vind hij ze steeds leuker.


''I promise honey, this is the last one....''

  

Collage door de jaren heen.
Meest links = Selien 7 jaar oud.

Fokrichting


Onze fokrichting, ofwel fokdoel, is simpel - maar niet eenvoudig te realiseren. Sommige punten zullen wij al hebben, sommige zullen nog jaren duren voor we ze hebben bereikt, en sommige dingen zullen wij sneller realiseren door de juiste lijnen in te kopen. In grote lijnen is het: ''Fretten met een stabiel en mensgericht karakter, die allen gezond minimaal 7 jaar worden. Grotere fretten met een stevige bouw, in verschillende kleuren en aftekeningen.'' Ook willen wij uiteindelijk angora's gaan fokken, met een ''normale'' neus.


Dat we uit zijn op een inteeltpercentage van 0%, het liefst geen fruns/bunzing gebruiken en letten op de resultaten die uit bepaalde kleurkruisingen kunnen komen, is voor ons vanzelfsprekend. Wanneer wij slechte resultaten behalen door een combinatie of lijn, zullen wij de problemen, afhankelijk van de ernst, er uit proberen te fokken of stoppen met de lijn.


Wij zijn gek op grote fretten. Ja, het liefst formaatje kleine hond ja. Maar er is een verschil tussen groot en fors, en te dik. Ongeacht het formaat van de fret, moet dit gewicht ze niet belemmeren in hun beweging of gezondheid. Het moet in proportie blijven. Wij kunnen een normale ram (ca 1,7 kilo) ook wel 2,5 kilo laten wegen, dat is niet wat wij bedoelen met grotere/forse fretten!

Copyright © Frettery a Winter's Tale
Foto's en afbeeldingen zijn eigendom van Frettery a Winter's Tale en vallen onder het auteursrecht.
Het mag niet zonder toestemming gebruikt worden.