Homepage
Nieuws
Voorstellen
Onze fretten
Fokfretten
Rammen
Zimowa
Hector
Moeren
I-Lee
Jinx
Quinn
Fokplanning
Quinn x Hector
Jinx x Zimo
I-Lee x Hector
Reserveren
FAQ
Reserveringsformulier
Links
Vorige nesten
Ervaringen pupkopers
Vakantieopvang
Verblijven en meer
Contact

Links

Vorige Nesten

Ervaringen kopers

Vakantieopvang

Verblijven en meer

Contact

Verblijven en meer


Op deze pagina kun je zien hoe wij onze fretten huisvesten, en hoe onze buitenren eruit ziet.
Onderaan de pagina, leggen we in het kort uit, hoe het zit met de verrijking van de fret.

  

Copyright © Frettery a Winter's Tale
Foto's en afbeeldingen zijn eigendom van Frettery a Winter's Tale en vallen onder het auteursrecht.
Het mag niet zonder toestemming gebruikt worden.

Onze verblijven


Er zijn veel verschillende soorten verblijven voor fretten. Ieder baasje houdt de fret weer op een andere manier.

Wij als frettery zijnde hebben altijd een buitenren gehad. In het begin was deze klein, maar hij werd steeds groter.

Bij de verhuizing naar onze huidige woning hebben we besloten om een ren te maken van 6 meter lang en 3 meter breed. Die hebben we lente 2018 toch iets kleiner gemaakt, want dat was in onze huidige tuin een beetje groot - en de fretten gebruikten er maar de helft van. Hoe dan ook is het een mooie en leuke ren, en fretproof.


Wij hebben altijd meer waarde gehecht aan het loslopen van de fret, en dat gebied - als hele grote kooien.
De fretten lopen allemaal, afhankelijk van de energie van de fret, 2-6 uren per dag los. In de buitenren of in huis. Dit werkt voor ons en de fretsels prima.


Als kooien hebben wij verschillende soorten, waaronder de ''knaagdierkooi perfect''. Zie hier onder de foto's.

Twee van de 'perfect' kooien
Links:
79 x B 52 x H 99 cm
Rechts: L 79 x B 52 x H 140 cm

We hebben 5 van deze kooien.

Afmeting: 180 cm hoog, 100 cm breed en 50 cm  diep.
(Op foto's zijn maar 2 verdiepingen te zien)
Op het moment huisvesten we hier onze pensioenfretjes in. Deze kooien zullen echter in de toekomst verdwijnen!

Als laatste hebben we nog 3 van verschillende typen Ferplast konijnenkooien. 80 of 100 cm breed. Zoals hierboven te zien is, vinden we deze vooral fijn als verblijf voor drachtige moeren en pups.

Onze nieuwe aanwinst per voorjaar 2018: de zelfgemaakte frettenflat

Bijna 2 bij 2 meter, de kast. Nick heeft hem ontworpen voor in de woonkamer en behalve dat hij bij ons 'interieur' past, is hij zoooo fijn in gebruik. Onze fokactieve fretten zitten in de frettenflat, en de pups groeien ook hier in op.

Buitenren


Foto's van de aangepaste buitenren volgen snel...

Verrijking


Verrijking, heel belangrijk voor dieren - en zeker voor fretten.

Maar wat is verrijking precies? Het woord zegt het eigenlijk al; het verrijken van het leven van de fret. Dit kan op verschillende gebieden.


Je hebt bijvoorbeeld omgevingsverrijking (milieu). Hierbij zorgen we dat de omgeving (ruimtes waar de fret zich bevind), leuk blijven. Af en toe nieuwe prikkels, maar niet té veel. In het geval van de fret gebeurd dit bij ons vooral in de losloopruimte. De kooi houden we vrij saai, dat is tenslotte ook een rust plaats. De stress (want prikkels = positieve, kortdurende stress) die ze krijgen van de prikkels moeten weer weg kunnen 'ebben' in de kooi. Hoe verrijk je dan de losloopruimte? Speelgoed natuurlijk, maar ook af en toe wat dingen verplaatsen. Nieuw speelgoed erin, oud speelgoed even in een doos op zolder. Denk ook aan het seizoen; is het herfst? Stop dan droge, schone bladeren in een grote curverbox (/met deksel en een veilig gat erin, zodat je woonkamer redelijk schoon blijft). Zijn de bladeren saai na een tijdje? Ga dan voor (ongekookte) rijst of macaroni, of speelzand bij de bouwmarkt. Er zijn veel dingen die een fretje leuk vind, en het hoeft zeker niet allemaal geld te kosten. Oude, versleten broeken die je niet meer draagt kunnen prima dienst doen als buizen (de broekspijpen afknippen bijv.), en oude schoenen zijn perfect snuffelmateriaal. Heb je zin gekregen om aan de slag te gaan? Let dan wel op, dat je niet te hard van stapel loopt. Naast positieve stress (die zoals gezegd kortdurend is), kunnen fretten slecht tegen stress, in de negatieve zin van het woord. Overprikkel ze niet, en verander/verrijk met mate.


Veel fretteneigenaren hebben (ook) een buitenverblijf voor hun fret. Dit is niet voor niets; een woonkamer is namelijk niet zo heel eenvoudig aan te passen elke zoveel weken. Behalve dat, heb je buiten natuurlijk nog meer opties voor verrijking! Zintuiglijke verrijking noemen ze dat; buiten zijn er, onderandere, veel meer luchtjes en geluiden te ontdekken.


Naast die soorten verrijking heb je bijvoorbeeld nog de verrijking met voeding. Prooidier an sich is al verrijking voor de fret, maar je kan nog veel meer. Er zijn voor honden/katten intelligentiespelletjes op de markt, met eten. Let er dan wel op, dat het niet té moeilijk is en het ook veilig is voor de fret. Een spelletje bijvoorbeeld waar ze kleine blokjes omhoog moeten krabben/duwen, waar dan een snoepje of brokje onder ligt, is ook erg leuk. En snoepjes verstoppen in die oude broekspijpen of schoenen? Wellicht gaat je fret daar wel harder van mokken. Gebruik vooral je fantasie; er is zoveel mogelijk!

Wandelen is, mits je fret dit echt leuk vind, een goede vorm van verrijking. Je bent met je fretje bezig (sociale verrijking), en hij loopt in een heel andere omgeving rond. Op bovenstaande foto liepen we in het bos; graven in het mos, luisteren naar de vogels en een koel briesje door zijn snorharen. Heerlijk!

Herfst: bladeren!

Zorg er wel voor dat de blaadjes schoon en droog zijn. Slakken zijn slecht voor fretten (parasieten), en die verstoppen zich er nog wel eens in.

Water: bovenstaande foto is onze buitenren. Davy kon en wilde wel eens zwemmen, maar zorg er altijd voor dat ze niet kunnen verdrinken.


Foto hier rechts: ''ijsklontjes'' maken, met brokjes erin. Dit is een leuke soort van verrijking tijdens de warmste dagen van het jaar, en zorgt voor verkoeling!

Alledaagse voorwerpen zoals hierboven een doos, vinden sommige fretten zooooooooooo leuk! Deze foto is genomen in ons buitenverblijf toen het een beetje regende, nou dat vonden ze fan-tas-tisch!


  

Speelgoed in alle soorten en maten:

er is zoveel beschikbaar....

Jean in onze buitenren. Kant en klare (konijnen-)rennen zijn ook een goede optie, mits je even controleert of ze fretproof zijn. En als je alleen een balkon hebt, zijn er ook nog opties!